Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto Misiałek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bardzo proste, szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Ciasto składa się z dwóch warstw masy, pierwsza to masa budyniowa z dodatkiem pysznych cukierków Michałek, druga masa to kakaowa na bazie śmietany a to wszystko posypane pokruszonymi cuki

Ciasto Misiałek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto Misiałek

Składniki na masę budyniową:

  • 2 ½ szk. mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 330 g margaryny
  • 25 szt. cukierków Michałki

Składniki na masę kakaową:

Składniki pozostałe:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 280 g dżemu porzeczkowego
  • 10 cukierków Michałek
  • ½ szk. mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto Misiałek

I

Ciasto Misiałek
Przygotowanie ciastek i ułożenie na dnie formy

1. Herbatniki moczymy w połowie szklanki mleka i układamy na dnie formy. Następnie smarujemy masą krówkową.

II

Ciasto Misiałek
Przygotowanie budyniu i zrobienie masy budyniowej z pokruszonymi cukierkami Michałek

2. Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż powstanie nam gęsta konsystencja. Budyń studzimy.

3. Margaryny miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Cukierki drobno kroimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na masę krówkową i ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.

III

Ciasto Misiałek
smarujemy dżemem

4. Ciastka smarujemy dżem porzeczkowym.

IV

Ciasto Misiałek
przygotowanie masy kakowej i posypanie wierchu ciasta cukierkami

5. Przygotowujemy masę kakaową, śmietany miksujemy razem ze śnieżką, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę i kakao.

6. Masę kakaową wykładamy na dżem i posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami Michałek.

7. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

V

Ciasto Misiałek

8. Ciasto gotowe.

9. Smacznego