WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Puszek bez pieczenia z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszek bez pieczenia to bardzo lekkie, piankowe, delikatne ciasto na zimno, na biszkoptach nasączonych kawą, z dodatkiem wiśni, posypane wiórkami czekolady.

Puszek bez pieczenia z wiśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Puszek bez pieczenia z wiśniami

 

  • kilkanaście podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 125ml wrzątku
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 200ml zimnego mleka
  • 1 śmietan - fix
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 450g serka waniliowego homogenizowanego
  • wiśnie drylowane
  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżeczek żelatyny + 125ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Puszek bez pieczenia z wiśniami

ETAP 1:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty. Kawę wymieszać z cukrem i wrzątkiem. Nasączyć biszkopty.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Śmietanę śnieżkę ubić na sztywno z zimnym mlekiem. Połączyć ze śmietaną i serkami waniliowymi. Wymieszać z wystudzoną żelatyną. Masę wyłożyć na biszkopty.

Na wierzchu poutykać w masę wydrylowane i odsączone z soku wiśnie. Czekoladę mleczną i gorzką zetrzeć na wiórki i posypać wierzch ciasta.

Ciasto schłodzić minimum kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

Puszek bez pieczenia z wiśniami
Casto puszek po schłodzeniu wyjęte z tortownicy
Puszek bez pieczenia z wiśniami
Ciasto po przygotowaniu posypane startą czekoladą
Puszek bez pieczenia z wiśniami
Wydrylowane wiśnie powciskane w nie ściętą jeszcze masę
Puszek bez pieczenia z wiśniami
Masa na bazie śmietanki, śnieżki i serków waniliowych wyłożona na biszkopty
Puszek bez pieczenia z wiśniami
Biszkopty ułożone w formie i nasączone kawą