dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Budyniowe ciasto z wiśniami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste ciasto z dodatkiem czekoladowego budyniu w proszku. Jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut. Miękkie, puszyste jak gąbka, delikatne. Smak czekolady i wiśni to wyjątkowo dobrze dobrany duet.

Budyniowe ciasto z wiśniami

Składniki:

Budyniowe ciasto z wiśniami

ciasto

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1,5 zaokrąglonej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3 duże jajka
  • 100 ml zsiadłego mleka lub naturalnego jogurtu
  • 100 ml oleju
  • 250 g wiśni

Sposób przygotowania:

Budyniowe ciasto z wiśniami
Do miski wsypać mąkę, cukier, budyń w proszku, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką. Dodać całe jajka, zsiadłe mleko i olej, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki wiśni przecięciem do wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut.