Sposób przygotowania:
Ciasto z serem i musem truskawkowym
Biszkopt z makiem: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać aromat migdałowy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.
Ciasto kakaowe: Masło, wodę, cukier i kakao włożyć do garnka, gotować 2-3 minuty. Następnie odlać pół szklanki a resztę ostudzić. Do zimnej polewy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Wkładka serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku (tak jak na biszkopt). Przemielony ser zmiksować z mlekiem, budyniem i olejem. Pod koniec delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Mus truskawkowy: Truskawki z wodą gotować 2-3 minuty, zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką ( w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia. Masa budyniowa: W 1 szklance mleka wymieszać mąką, proszek budyniowy i żółtka.
Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny Polewa: Do odłożonej polewy dodać połamane 2/3 czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Biszkopt makowy i ciasto kakaowe skropić przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru waniliowego.
Przekładanie ciasta: Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.
Ciasto kakaowe: Masło, wodę, cukier i kakao włożyć do garnka, gotować 2-3 minuty. Następnie odlać pół szklanki a resztę ostudzić. Do zimnej polewy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Wkładka serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku (tak jak na biszkopt). Przemielony ser zmiksować z mlekiem, budyniem i olejem. Pod koniec delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Mus truskawkowy: Truskawki z wodą gotować 2-3 minuty, zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką ( w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia. Masa budyniowa: W 1 szklance mleka wymieszać mąką, proszek budyniowy i żółtka.
Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny Polewa: Do odłożonej polewy dodać połamane 2/3 czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Biszkopt makowy i ciasto kakaowe skropić przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru waniliowego.
Przekładanie ciasta: Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.