MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Kokosowy chrust z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne kokosowe faworki oblane czekoladą

Kokosowy chrust z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowy chrust z czekoladą

 

  • ciasto:
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wódki
  • 40g masła
  • 1 łyżka kokosu

 

  • polewa:
  • 2/3 kostki masła
  • 3 łyżki kokosu
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • odrobina wody
  • kokos do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kokosowy chrust z czekoladą
Mąkę przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, nożem wycinamy szersze paski, przecinamy przez środek, aby powstała dziurka. Łapiemy za koniec i "przewlekamy" przez dziurkę. Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko). Polewa: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy kokos, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Chrust polewamy "czekoladą" i posypujemy kokosem.
Kokosowy chrust z czekoladą
Rozwałkowane cienki ciasto nacinamy