Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem smakuje przepysznie i nadaje się do przekładania ciast oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, nie rozpływa się w temperaturze pokojowej, ale ze względu na wiórki kokosowe nie jest idealnie gładki, więc nie polecam go do dekoracji.

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

Składniki:

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

 

  • 2 suche bułki kajzerki (mogą być inne pszenne)
  • 3 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 200g masła
  • 125g margaryny (można zastąpić masłem lub zmniejszyć ilość)

Sposób przygotowania:

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

Bułki:

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów
Można użyć dowolnych bułek pszennych, nie tylko kajzerek.

Bułki zalać 2 szklankami mleka i odstawić do momentu ich całkowitego zmięknięcia.

Gotowanie:

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów
Krem można przygotować również na mleku roślinnym.

1 szklankę mleka należy zagotować z dodatkiem cukru i wiórek.
Następnie dodać rozmoczone bułki - wraz z resztką mleka, którym były zalane.
Całość podgotować dodatkowe 5 minut i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów
Masło i margaryna powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce należy utrzeć do puszystości masło z margaryną.
Dodawać stopniowo ostudzoną masę bułkowo-kokosową i wszytko razem zmiksować na krem.
Krem nadaje się do zastosowania już po jego bezpośrednim przygotowaniu..
(Schłodzony jest dość sztywny.)