Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowo kokosowe
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak, wymieszać i dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Blat kokosowy:
Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
Krem budyniowy:
W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć budyń folia spożywczą. Odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
Masa truskawkowa:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". Budyń rozmieszać w pół szklance wody, wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Warstwy ciasta:
biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy.
*Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu.
Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak, wymieszać i dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Blat kokosowy:
Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
Krem budyniowy:
W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć budyń folia spożywczą. Odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
Masa truskawkowa:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". Budyń rozmieszać w pół szklance wody, wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Warstwy ciasta:
biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy.
*Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu.
Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.