2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto Pijany kokos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym, delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków.

Ciasto Pijany  kokos

Składniki:

Ciasto Pijany kokos

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru

Masa kokosowa:

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek likieru kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
  • 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 150 ml przegotowanej wody
  • 150 ml likieru kokosowego

Masa z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto Pijany kokos

Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany.
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm.
Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Poncz:

Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.

Masa z białej czekolady:

Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu.

Masa kokosowa:

Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.

Przełożenie:

Ciasto Pijany  kokos
ciasto przekładamy kremami dekorujemy wiórkami

Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.