bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Koktajl krewetkowy w postaci sałatki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyka lat 70-tych w lekko zmienionym przeze mnie tonie.

Koktajl krewetkowy w postaci sałatki

Składniki:

Koktajl krewetkowy w postaci sałatki

 

  • 250 g krewetek królewskich
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połówki cytryny
  • koktajlowe pomidorki
  • sól
  • sos koktajlowy do krewetek
  • liście sałaty
  • cytryna
  • sos:do krewetek:
  • 150 ml majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki wódki (lub koniak lub brandy)
  • sól
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 łyzeczki chili (mozna dac sos tabasco)
  • odrobina cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Koktajl krewetkowy w postaci sałatki
Krewetki (jelsi mrożone to rozmrazamy) i potem przelewamy wodą i opłukujemy, Krewetki sprzedawane w naszych sklepach są już ugotowane, ponowne ich gotowanie sprawi, że będą twarde i niesmaczne. Jeśli krewetki są nieobrane - usuwamy pancerzyk. Sprawione krewetki skropic sokiem z cytryny i lekko oprószyc solą. Zostawić na 30 minut. Umyc i osuszyc sałatę. Przekroić ostrożnie awokado wzdłuż, dokoła pestki, przekręcając połówki w przeciwne strony podzielic na 2 części. Ostrożnie wyjać pestkę i obrac ze skóry. Pokróić w paski lub kostkę. Do miski na dno wlożyc sałate, na to awokado, krewetki, pomidorki kotajlowe przekrojone na połowki, dodac sos i polać wszystko. Udekorowć pojedyńczymi krewetkami, pomidorkami i czastkami cytryny. Sos: Utrzec majonez z ketchupem i alkoholem, doprawić solą, chili, sokiem z cytryny. i odrobiną cukru.