nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Koktajl truskawkowo-czereśniowy z mięta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo orzeźwiający koktajl, świetny na lekką przekąskę, niskokaloryczny deser. Koktajl jest płynny, można go popijać ze szklaneczki lub sączyć przez słomkę.

Koktajl truskawkowo-czereśniowy z mięta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koktajl truskawkowo-czereśniowy z mięta

 

  • 10 truskawek
  • 16 czereśni
  • kilka listków mięty
  • 250g kefiru
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Koktajl truskawkowo-czereśniowy z mięta
Czereśnie, truskawki i miętą opłukać. Czereśnie pozbawić pestek, a truskawki pozbawić szypułek. Przełożyć czereśnie bez pestek do pojemnika i dodać do nich pokrojone na mniejsze części truskawki. Owoce zalać kefirem. Do wszystkich składników dodać biały i waniliowy cukier oraz dołożyć porwane na mniejsze kawałki listki mięty (listki mięty dodajemy wedle uznania, upodobania, ja dodałam dość sporo, bo chciałam, żeby mięta była solidnie wyczuwalna w koktajlu). Wszystkie składniki umieszczone w pojemniku zmiksować za pomocą blendera. Przelać gotowy koktajl do szklanek i pić go od razu lub po schłodzeniu. Można ozdobić koktajl listkiem mięty i truskawką oraz czereśnią.
Koktajl truskawkowo-czereśniowy z mięta
Pozbawione szypułek truskawki i czereśnie bez pestek umieszczone w pojemniku.
Koktajl truskawkowo-czereśniowy z mięta
Owoce zalane kefirem z dodatkiem listków mięty i cukru białego i waniliowego.
Koktajl truskawkowo-czereśniowy z mięta
Wszystkie składniki podczas ich miksowania blenderem.