jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Kolorowa kalarepka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kalarepka tak podana idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami. Potrawę uwielbiam nie tylko za kolor, ale za smak i szybkość wykonania.

Kolorowa kalarepka

Składniki:

Kolorowa kalarepka

 

  • Składniki:
  • 5 kalarepek,
  • 5 młodych marchewek,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
  • Łyżka posiekanego koperku,
  • 0,5 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa kalarepka
Marchew i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy około 12-15 minut. Podczas gotowania woda powinna na tyle odparować by nie przykrywać jarzyn. W mleku rozprowadzamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy warzywa. Dokładamy koperek i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Tagi:

kalarepa