Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sezonie na kalarepkę robię często . Raz w sosie koperkowym , raz w pomidorowym

Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowy

Składniki:

Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowy

 

  • 2 duże kalarepki
  • 10 dag mięsa mielonego
  • 5 dag ugotowanego na pół miękko ryżu( 1 torebka )
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra( lub inna przyprawa do sosów )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • przecier pomidorowy 30% ( ok. 7-10 dag )
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowy
Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić sos do smaku solą i cukrem . Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z wody lub same w sosie . Ja robiąc takie kalarepki szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z podwójnej porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula ).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone) z marchewką .Nic się nie marnuje – oszczędzam czas i mam gotowy drugi obiad . Przepis na takie pulpeciki podam jutro .