Sposób przygotowania:
Kalarepka duszona
Kalarepki obrać, ściąć z wierzchu tak jakby "czapeczkę". Resztę wydrążyć specjalną łyżeczką zostawiając ścianki grubości ok. 0,5 cm. Wnętrza kalarepek oprószyć solą i odrobiną cukru. Posiekać cebulę i połowę wydrążonych środków, przesmażyć na 1 łyżce masła. Do miski włożyć mięso, dodać przestudzoną cebulkę, tartą bułkę, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą mięsną napełnić kalarepki, przykryć "czapeczkami". W rondlu roztopić resztę masła, ułożyć kalarepki, dolać ok. 1/2 szkl. wody, przykryć i dusić ok.15 min.. Następnie dołożyć resztę wydrążonych środków kalarepek, dodać nieco soli i cukru, i dusić pod przykryciem aż kalarepki będą miękkie. Aby sprawdzić czy mięso w kalarepkach nie jest surowe należy nakłuć kalarepkę głęboko np. szpadką szaszłykową - jeśli wypływający ze środka będzie przeźroczysty - farsz jest ugotowany. Na koniec zaprawiamy sos mąką rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody, gotujemy 3-4 min., dosypujemy koperek i ...gotowe. Można podawać jako samodzielne danie albo z ziemniakami.
tokijka
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/_/viewer.aspx?path=e%2Fef%2F&name=Turnip_swede_01.jpg