Sposób przygotowania:
Kolorowa pasta na kanapkiryby
Do sporej salaterki przełożyć makrelę ( oczywiście wylewając z niej olej ), do makreli dodać ugotowane na twardo jajka starte na tarce jarzynowej, umytą rzodkiewkę również startą na tarce jarzynowej, szczypior pokrojony drobno, dwie łyżki dowolnego masła takiego na kanapki oraz szczyptę soli i pieprzu.
Całość dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich dodanych składników na jednolitą masę.
ryby
Przygotowaną pastę gdy chwilkę postoi aby przegryzła się z dodanymi składnikami spróbować jeśli mało słona dosolić.
Taką pastę podawać z chlebem można dodatkowo posmarować masłem choć nie ma takiej potrzeby. Kanapki z tą pastą bardzo szybko znikają, mogą być podawane nawet dla gości, dzieci bardzo chętnie zjadają i proszą o dokładkę.
Taka pasta to szybkie rozwiązanie na śniadanie jak również kolację. Jeżeli coś zostanie można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż do dwóch dni z powodu dodanego jajka.