Sposób przygotowania:
Wieprzowa pasta na kanapki z cukiniąEtap 1
Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka.
Etap 2
Marchewkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa. Dodać też szklankę wody, ziele angielskie, liść laurowy i trochę przyprawy uniwersalnej, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godzinę. Następnie wszystko ostudzić.
Etap 3
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 4
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu (masło z olejem). Do cebuli dodać startą cukinię, lekko oprószyć solą i pieprzem, krótko podsmażyć, ostudzić.
Etap 5
Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, zmielić.
Etap 6
Do tego dodać usmażoną cukinię z cebulą, wlać ok. pół szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodać też czosnek granulowany, gałkę muszkatołową i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsno-warzywną pastą smarować kanapki.