Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Kolorowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka z papryki, pomidorków koktajlowych, sałaty, fasoli białej, selera naciowego w sosie majonezowo-mlecznym pod kołderką z sera i szczypiorku....

Kolorowa sałatka

Składniki:

Kolorowa sałatka

 

  • sałata - 1 główka
  • fasola biała - 1 puszka
  • pomidorki koktajlowe czerwone - 1 szklanka
  • seler naciowy 2-3 łodygi
  • papryka żółta- 1 szt
  • papryka czerwona - 1 szt
  • papryka zielona -1 szt
  • pierś z kurczaka -250g
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • majonez - 200g
  • mleko - 2 łyżki
  • listki selera- kilka sztuk
  • pieprz
  • ser żółty starty - 200g

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka
Liście sałaty przebrać i dokładnie umyć, osączyć z nadmiaru wody i porwać je na małe kawałki i ułożyć na dnie głębokiej salaterki (najlepiej przezroczystej, wtedy sałatka się super prezentuje). Wszystkie warzywa należy umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Pomidorki koktajlowe odkładamy narazie na bok, a resztę warzyw kroimy w drobną kostkę.

Pierś z kurczaka lekko posolić, oprószyć pieprzem i upiec z obu stron bez panierki, gdy ostygnie pokroić w niewielką kostkę.

Na liściach sałaty układamy kolejno odsączoną fasolę białą, pomidorki w całości, ew przekrojone tylko na pół, seler naciowy, paprykę i mięso. Majonez wymieszać z mlekiem i drobno posiekanymi listkami selera, doprawić pieprzem do smaku. Sałatkę zalać majonezowym sosem i wstawić do lodówki na godzinę.

Przed podaniem obficie posypać sałatkę startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.