Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Kolorowa sałatka z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Krótka w przygotowaniu i na prawdę wyśmienita

Kolorowa sałatka z oliwkami

Składniki:

Kolorowa sałatka z oliwkami

 

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 dag. czarnych oliwek
  • 5 dag. zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
  • 30 dag. pomidorów koktajlowych
  • 10 dag, kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka z oliwkami
Sałatę rzymską i cykorię oczyść, podziel na liście. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Obydwa rodzaje oliwek pokrój na połówki, a pomidorki na cząstki. Kukurydzę osącz. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do salaterki i przemieszaj.
Ocet wymieszaj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej oliwę. Ubij na gładki sos. Składniki polej przygotowanym winegretem, pomieszaj. Posyp umytymi wcześniej kiełkami.

Tagi:

sałata