Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Surówka to idealny dodatek do dania z mięsem. Z kapusty pekińskiej jest smaczna i szybka do przygotowania.

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

 

  • 20-30 dag kapusty pekińskiej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • kawałek dyni
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu light
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Włożyć do miski, oprószyć przyprawą curry, wymieszać. Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w słupki.

Kukurydzę osączyć z zalewy. Dynię bez nasion i skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane składniki połączyć z kapustą, dodać majonez i jogurt, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Przełożyć do salaterki, posypać płatkami migdałowymi, podawać.
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Posiekaną kapustę wymieszać z odrobiną curry.
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Paprykę bez białych błonek i nasion pokroić w zapałkę.
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Do kapusty dodać paprykę i startą na tarce dynię.
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Następnie wsypać osączoną z zalewy kukurydzę.
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Połączyć z majonezem, jogurtem i przyprawami.