Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Surówka z białej kapusty z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta surówka, która idealnie nadaję się do obiadu, ale także szybko znika w wersji solo. Polecam.

Surówka z białej kapusty z brokułem

Składniki:

Surówka z białej kapusty z brokułem

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 1 mała cebula lub kawałek białej części pora
  • 200 g różyczek brokuła
  • sól

Dodatkowo:

  • 4-6 łyżek oleju (lub wg gustu; u mnie rzepakowy - tłoczony na zimno)
  • 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego
  • cukier (odrobina o smaku)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty z brokułem
Kapustę należy poszatkować lub cienko pokroić, a następnie przełożyć do większej miski. Polecam przekładać warstwami. Każdą warstwę lekko posolić i delikatnie ugnieść.

Całość odstawić na mniej więcej 20 minut (kapusta zmięknie). Brokuła ugotować na półtwardo - w osolonej wodzie (można też na parze), obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno posiekać (jeśli dodajemy pora - to należy go pokroić w cienkie paseczki).

Wszystkie warzywa połączyć (bez brokuła) i wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny lub octem. Surówkę doprawić według własnego smaku, a na końcu wmieszać do niej różyczki brokuła.

Całość wstawić do lodówki - na około godzinę, aby smaki się przegryzły.