martek0704

martek0704

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Kolorowa z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna sałatka lekko tucząca:):):)

Kolorowa z groszkiem

Składniki:

Kolorowa z groszkiem

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 10 dag zielonego mrożonego groszku
  • 1 pęczek dymki
  • 12 małych parówek
  • 12 plasterków boczku
  • sól, pieprz
  • kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Kolorowa z groszkiem
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować sos: miód wymieszać z octem, solą i świeżo zielonym pieprzem. Dodać 3 łyżki oleju, ponownie wymieszać. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w cieniutkie plasterki. Zielony groszek gotować 2 min w osolonej wodzie, odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim pararówki 6 min ze wszystkich stron na średnim ogniu. Ziemniaki odcedzić, osączyć, obrać, pokroić w plasterki, przemieszać z rzodkiewkami, groszkiem i sosem. Sałatkę odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Dymkę oczyścić, umyć szczypior pokroić na kawałki o długości 10 cm. Po jednej parówce i po kawałki dymki zawinąć w plasterek boczku, ponownie położyć na patelnię, smażyć 2 min ze wszystkich stron na średnim ogniu. Sałatkę ziemniaczaną przyprawić do smaku solą i śwież zmielonym pieprzem. Udekorować kiełkami rzodkiewki, podawać z podsmażonymi parówkami.

Tagi:

groszek