Sposób przygotowania:
Kolorowe JAPOŃSKIE wariacje .
Sposób przyrządzenia: Ryż dokładnie płukać kilkakrotnie tak aby otrzymać czystą wodę, odstawiamy w wodzie aby namoczyć około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Do garnka wkładamy ryż, zalewamy niewielką ilość wody, winem ryżowym, wszystko mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy na małym ogniu, tak długo aż się wchłonie woda. Garnek odkrywamy i odparowujemy ryż, mieszając dokładnie dodajemy cukier, sos sojowy tak aby wszystko się połączyło. Ryż przekładamy do miski aż do przestudzenia co chwilę mieszając tak aby nie wysechł.Kilka łyżek ryżu kolorujemy curry dla kontrastu, na matce wyłożonej folią rozkładamy biały ryż, nakładamy liść nori a na niego kolorowy ryż wraz z łososiem, szczypiorkiem i majonezem, wszystko dokładnie zwijamy i kroimy w równe kawałki. Talerz dekorujemy zieleniną i kwiatami i wykładamy kawałki sushi. SMACZNEGO.