KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kolorowe JAPOŃSKIE wariacje .

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne, smaczne i romantyczne zaskocz nie tylko ....?

Kolorowe JAPOŃSKIE wariacje . Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kolorowe JAPOŃSKIE wariacje .

 

 

  • 2 filiżanki ryżu do sushi,
  • 1/2 filiżanki wody,
  • 5 łyżek wina ryżowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 8- łyżek wina ryżowego,
  • 2 łyżki słodkiego japońskiego wina ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego koniecznie japońskiego,
  • curry do kolorowania ryżu,

 

 

  • liść nori,
  • kawałek łososia,
  • majonez japoński,
  • kwiat do ozdoby,
  • koperek do dekoracji,
  • szczypiorek,
  • sos sojowy do smaku,
  • prażony sezam,
  • kwiaty do dekoracji,

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe JAPOŃSKIE wariacje .
Sposób przyrządzenia: Ryż dokładnie płukać kilkakrotnie tak aby otrzymać czystą wodę, odstawiamy w wodzie aby namoczyć około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Do garnka wkładamy ryż, zalewamy niewielką ilość wody, winem ryżowym, wszystko mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy na małym ogniu, tak długo aż się wchłonie woda. Garnek odkrywamy i odparowujemy ryż, mieszając dokładnie dodajemy cukier, sos sojowy tak aby wszystko się połączyło. Ryż przekładamy do miski aż do przestudzenia co chwilę mieszając tak aby nie wysechł.Kilka łyżek ryżu kolorujemy curry dla kontrastu, na matce wyłożonej folią rozkładamy biały ryż, nakładamy liść nori a na niego kolorowy ryż wraz z łososiem, szczypiorkiem i majonezem, wszystko dokładnie zwijamy i kroimy w równe kawałki. Talerz dekorujemy zieleniną i kwiatami i wykładamy kawałki sushi. SMACZNEGO.
Kolorowe JAPOŃSKIE wariacje .
Etap 1