ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Kolorowy tulipan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo kolorowe i pyszne ciasto

Kolorowy tulipan

Składniki:

Kolorowy tulipan

 

  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kisielu wiśniowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki maku

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy tulipan
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i dalej ubijać.Następnie dodać mąkę,olej,proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać łyżką.Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części.
Do I części dodać 6 żółtek i łyżkę śmietany, dokładnie wymieszać i wylać na przygotowaną wcześniej blachę.
Do II części ciasta dodać mak i łyżkę śmietany,dokładnie wymieszać i wylać na ciasto w blaszce.
Do III części dodać kisiel i łyżkę śmietany,wymieszać i wyłożyć na ciasto z makiem.
Do IV części dodać kakao i łyżkę śmietany,wymieszać i wylać "wężykiem" na ciasto poprzednie.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 minut.Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 placki i przełożyć dowolnym kremem lub bitą śmietaną.

Tagi:

mak