Sposób przygotowania:
Kompot dla dorosłych
Gruszki ,wypestkowac obrac pokroić włozyc do rądla zalac 1/5 l wody wycisnac sok z cytryny i gotowac 10 min -gruszki nie moga sie rozgotowac .Przecedzic gruszki.
syrop.Do drugiego garnka wlac 900 wody z zagotowania gruszek dodac cukier ,gozdziki,gotowac na małym ogniu az zgestnieje -odszumowic i wlac wino zagotowac.Gruszki przełozyc do słoików zalac goracym syropem pasteryzowac 20 min .
Podawac w szerokich szklankach z owocami .
syrop.Do drugiego garnka wlac 900 wody z zagotowania gruszek dodac cukier ,gozdziki,gotowac na małym ogniu az zgestnieje -odszumowic i wlac wino zagotowac.Gruszki przełozyc do słoików zalac goracym syropem pasteryzowac 20 min .
Podawac w szerokich szklankach z owocami .