Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kompot jabłkowo-gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i szybki w przygotowaniu kompot z jabłek i gruszek, z dodatkiem cukru waniliowego. Doskonale gasi pragnienie w gorący dzień. Dobrze smakuje też na ciepło.

Kompot jabłkowo-gruszkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot jabłkowo-gruszkowy

 

  • jabłka 4 szt
  • gruszki 4 szt
  • woda 2,5 litra
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowo-gruszkowy
Owoce myjemy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy owoce do dużego garnka. Wlewamy zimną wodę - tyle, aby pokryła pokrojone jabłka i gruszki.

Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Gotujemy kompot przez około 10 minut.

Podajemy na ciepło lub na zimno.
Kompot jabłkowo-gruszkowy
Wrzucamy pokrojone owoce do dużego garnka.
Kompot jabłkowo-gruszkowy
Wlewamy zimną wodę - tyle, aby pokryła pokrojone jabłka i gruszki.
Kompot jabłkowo-gruszkowy
Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy.