Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Kompot z agrestu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten smak agrestowego kompotu pamiętam z dzieciństwa. Owoce agrestu z tego kompotu to wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju deserów i ciast.

Kompot z agrestu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z agrestu

 

  • 2 kg agrestu
  • 1,5 l wody
  • ok. 40 dag cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z agrestu
Umyte, zdrowe i oczyszczone z ogonków owoce agrestu (owoce agrestu użyte do tego kompotu powinny być twarde) umieścić w uprzednio wyparzonych słoikach tak do 3/4 ich wysokości. 

Z wody i cukru zagotować syrop. Gorący syrop ściągnąć z ognia i zalać nim owoce w słoikach. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez ok.20 min.
Kompot z agrestu