dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Kompot jeżynowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jeżyny w tym roku dobrze obrodziły, więc nie można odmówić sobie pysznego i zdrowego kompotu z jeżyn i jabłek.

Kompot jeżynowo-jabłkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot jeżynowo-jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Kompot jeżynowo-jabłkowy
Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy. Jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jeżyny i jabłka przekładamy do garnka i zalewamy 1 1/2 l wody. Zagotowujemy na wolnym ogniu. Gotujemy ok 5 minut pod przykryciem. Na koniec kompot dosładzamy cukrem do smaku. Kompot przelewamy do dzbanka. Smacznego!
Kompot jeżynowo-jabłkowy
Jeżyny i jabłka oczyszczamy i przekładamy do garnka.
Kompot jeżynowo-jabłkowy
Owoce zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem.