Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot mirabelkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny i orzeźwiający kompot z mirabelek najlepiej smakuje schłodzony

Kompot mirabelkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot mirabelkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot mirabelkowy
Mirabelki przebrać, oczyścić, umyć dokładnie, osączyć i wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, aby tylko je przykrywała. Postawić na gazie. Laskę wanilii przekroić na pół i wrzucić do garnka, wsypać 1 szklankę cukru (można zamiast cukru i laski wrzucić szklankę domowego cukru waniliowego). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, aż owoce popękają. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przelać do dzbanka przez sito i schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.
Kompot mirabelkowy
Umyte i przebrane mirabelki wrzucić do garnka i zalać wodą