migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1285]

Kompot śliwkowy w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zimą brak świezych owoców więc kompocik śliwkowy wypijemy ze smakiem. Wystarczy go rozcieńczyć wodą i mamy kompocik do obiadu. A śliweczki można po prostu zjesc albo użyć do ciasta.

Kompot śliwkowy w słoikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot śliwkowy w słoikach

 

  • ok 3 kg śliwek
  • cukier ( po 2 łyżki na słoik)
  • zimna przefiltrowana woda

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowy w słoikach
Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Potem wypestkować i ułożyć luźno w słoikach do wysokości szyjki z gwintem. Następnie śliwki zalać wodą aby były całe zakryte. Do każdego słoika wsypać 2 łyżki cukru.

Słoiki dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Kompot śliwkowy w słoikach
Śliwki dokładnie umyć i osączyć, wypestkować
Kompot śliwkowy w słoikach
Śliwki ułożyć luźno w słoikach do wysokości szyjki z gwintem.
Kompot śliwkowy w słoikach
Następnie śliwki zalać wodą aby były całe zakryte. Do każdego słoika wsypać 2 łyżki cukru.
Kompot śliwkowy w słoikach
Słoiki dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.