misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Kompot śliwkowy wg misia14

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały kompot śliwkowy jako tradycyjny deser do obiadu...

Kompot śliwkowy wg misia14 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot śliwkowy wg misia14

 

  • Śliwki (dowolna ilość)
  • 3-4 kopiaste łyżki cukru na 1 słoik 0,9 l

 

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowy wg misia14

Śliwki myjemy dwukrotnie odrzucając wszystkie nadpsute i pływające po powierzchni. Zdrowe śliwki wkładamy do uprzednio przygotowanych słoików. Owoców nie powinno być mniej niż ½ słoika, jednak owoców nie uciskamy. Do każdego słoika ze śliwkami o pojemności 0,9 litra wsypujemy po 3-4 kopiaste łyżki cukru (ja daję 3 ½ ). Zawartość słoików zalewamy zimną wodą (z kranu). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok.20 minut, śliwki powinny się unieść pod wieczko. Słoiki wyjmujemy i studzimy. Wynosimy w chłodne miejsce.

Najsmaczniejszy kompot otrzymujemy dopiero po kilku miesiącach gdy cukier się rozpuści i wniknie w owoce. Sok z kompotu powinien być lekko oleisty, dlatego słoiki z kompotem śliwkowym mogą stać kilka lat nie tracąc nic na smaku. Zamiast dodawać cukier i zalewać wodą możemy użyć syropu cukrowego użytego do wysycania śliwek.

Patrz przepis:
https://gotujmy.pl/suszone-sliwki-z-migdalem,przepisy,161312.html 

SMACZNEGO!

Kompot śliwkowy wg misia14
umyte śliwki wkładamy do słoików, ja daję 3/4 słoika
Kompot śliwkowy wg misia14
do każdego słoika wsypujemy po cukier...
Kompot śliwkowy wg misia14
zawartość słoików uzupełniamy wodą, może być z kranu...
Kompot śliwkowy wg misia14
słoiki zakręcamy, na zdjęciu przed pasteryzacją...

Tagi:

śliwki