Sposób przygotowania:
Kompot śliwkowy wg misia14Śliwki myjemy dwukrotnie odrzucając wszystkie nadpsute i pływające po powierzchni. Zdrowe śliwki wkładamy do uprzednio przygotowanych słoików. Owoców nie powinno być mniej niż ½ słoika, jednak owoców nie uciskamy. Do każdego słoika ze śliwkami o pojemności 0,9 litra wsypujemy po 3-4 kopiaste łyżki cukru (ja daję 3 ½ ). Zawartość słoików zalewamy zimną wodą (z kranu). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok.20 minut, śliwki powinny się unieść pod wieczko. Słoiki wyjmujemy i studzimy. Wynosimy w chłodne miejsce.
Najsmaczniejszy kompot otrzymujemy dopiero po kilku miesiącach gdy cukier się rozpuści i wniknie w owoce. Sok z kompotu powinien być lekko oleisty, dlatego słoiki z kompotem śliwkowym mogą stać kilka lat nie tracąc nic na smaku. Zamiast dodawać cukier i zalewać wodą możemy użyć syropu cukrowego użytego do wysycania śliwek.
Patrz przepis:
https://gotujmy.pl/suszone-sliwki-z-migdalem,przepisy,161312.html
SMACZNEGO!