dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kompot śliwkowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kompot śliwkowy w słoikach na zimę.

Kompot śliwkowy na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot śliwkowy na zimę

 

  • 1 kg śliwek
  • 1/2 l wody
  • 1/2 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowy na zimę
Śliwki dokładnie myjemy i oczyszczamy (możemy usunąć pestki). Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy śliwki. Wodę zagotowujemy z cukrem, cały czas mieszając aby cukier się rozpuścił. Studzimy. Syropem zalewamy śliwki i szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy ok 5 minut. Smacznego.
Kompot śliwkowy na zimę
Śliwki oczyszczamy i dokładnie myjemy w wodzie.
Kompot śliwkowy na zimę
Owoce układamy w słoikach i zalewamy syropem.

Tagi:

śliwki