Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot truskawkowo-czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny czerwony letni kompot

Kompot truskawkowo-czereśniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot truskawkowo-czereśniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowo-czereśniowy
Czereśnie umyć, osuszyć, oderwać ogonki i wydrylować. Wrzucić do garnka, wsypać 4 łyżki cukru, zalać owoce wodą i zagotować. W tym czasie truskawki umyć, usunąć szypułki. Jeśli owoce są duże to przekroić na pół. Czereśnie gotować około 5 minut od zawrzenia. Dorzucić truskawki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dosłodzić do smaku i ostudzić. Pić schłodzony i/lub z kostkami lodu
Kompot truskawkowo-czereśniowy
Czereśnie i truskawki z kompotu można wykorzystać do deserów lub wypieków