WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kompot z truskawek w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kompot z truskawek na zimę zrobiony w słoiki. Idealny do picia przez cały rok a zwłaszcza zimą. Truskawki z kompotu można też użyć do wypieków.

Kompot z truskawek w słoikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z truskawek w słoikach

 

  • 3 kg truskawek
  • ok. 400 g cukru
  • ok. 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek w słoikach

ETAP 1:

Truskawki umyć i odszypułkować. Wrzucić w całości do garnka i zasypać cukrem. Nie mieszać. Przykryć garnek bawełnianą ściereczką lub pokrywką.

Zostawić tak truskawki na kilka godzin lub na całą noc aż puszczą sok. Następnie ustawić garnek na gazie i zagotować truskawki. Gotować aż cukier się rozpuści.

Nie gotować jednak zbyt długo żeby truskawki się nie rozpadły a były w całości. Kompot przelać do umytych i wyparzonych słoików i odwrócić je do góry dnem aby się zawekowały.

Pozostawić słoiki w tej pozycji aż wystygną a następnie odwrócić i odstawić w chłodne ciemne miejsce.

Kompot z truskawek w słoikach
Truskawki zasypane cukrem przed zagotowaniem