goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kompot truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W zimie smakuje najlepiej

Kompot truskawkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot truskawkowy

 

  • truskawki 3 kg
  • cukier około 11/2 - 2 szklanki
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowy
Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy. Owoce przekładamy do wyparzonych słoików (najlepiej litrowych). i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Truskawki w słoikach zalewamy przegotowaną wodą, a słoiki zakręcamy. Kompoty pasteryzujemy około 10-15 minut. Z porcji 3 kg truskawek powinno nam wyjść około 7-8 pysznych kompotów.
Kompot truskawkowy
Truskawki przekładamy do słoików i zasypujemy cukrem
Kompot truskawkowy
Kompoty pasteryzujemy około 10-15 minut