Sposób przygotowania:
Kompot truskawkowy
Najlepiej smakują w ziemie. Owoce wykorzystać można do ciast i deserów .
Owoce oczyszczamy z szypułek i dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Następnie napełniamy nimi litrowe słoiki. Do każdego słoika wsypujemy po 2-3 łyżki cukru i wlewamy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Słoiki uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości, zakręcamy. Kompoty pasteryzujemy około 15 minut.
Owoce oczyszczamy z szypułek i dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Następnie napełniamy nimi litrowe słoiki. Do każdego słoika wsypujemy po 2-3 łyżki cukru i wlewamy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Słoiki uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości, zakręcamy. Kompoty pasteryzujemy około 15 minut.