WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Kompot wiśniowo - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny domowy napój wiśniowo - jabłkowy z wiśni mrożonych i świeżych jabłek idealny do picia przez cały dzień na zimno i na ciepło.

Kompot wiśniowo - jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot wiśniowo - jabłkowy

 

  • 1,5 szkl. mrożonych wiśni
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kisielu poziomkowego

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowo - jabłkowy

ETAP 1:

Mrożone wiśnie wrzucić do garnka. Dałam 1,5 szklanki drobnych nie drylowanych wiśni. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić razem ze skórką na małe kawałki. Wrzucić do wiśni. Wsypać ok. 3 łyżki cukru. Wlać ok. 1 litr wody. Zagotować. Gotować ok. 20 minut.

Kisiel wsypać do szklanki i rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Kisiel wlać do gotującego się kompotu na koniec gotowania i gotować jeszcze 2-3 minuty razem. Wyłączyć gaz i pozostawić do przestudzenia a następnie przecedzić i przelać do dzbanka.

Jeśli kompot jest zbyt słodki lub zbyt mocny można rozcieńczyć wodą gazowaną lub niegazowaną.

Kompot wiśniowo - jabłkowy
Kompot wiśniowo - jabłkowy po ugotowaniu w garnku
Kompot wiśniowo - jabłkowy
Kisiel poziomkowy rozrobiony w zimnej wodzie
Kompot wiśniowo - jabłkowy