Sposób przygotowania:
Kompot agrestowy na zimę1
Najlepiej użyć agrestu, jeszcze trochę twardego. Przejrzały i miękki bardzo trudno oprawić i często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki. Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy.
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do ¾ jego wysokości.
2
Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy.
3
Gorącym syropem zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Słoiki powinny się same „zassać”. Jeśli wieczko jest jednak wypukłe powinniśmy taki słoik pasteryzować na sucho w piekarniku przez około 25 minut w 100 stopniach C lub tradycyjnie na mokro.
Konczi