SUPERPRZEPIS

Kompot agrestowy na zimę

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kompot agrestowy na zimę

Przedstawiam bardzo prosty kompot do słoików na zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni.

Składniki:

Kompot agrestowy na zimę

podstawowe

  • (na 4 litrowe słoiki)
  • agrest
  • 1,5l wody
  • 700g cukru
  • 4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Kompot agrestowy na zimę

1

Kompot agrestowy na zimę
Sloiki wyparzamy lub sterylizujemy w gorącym piekarniku i wypełniamy do 3/4 owocami.

Najlepiej użyć agrestu, jeszcze trochę twardego. Przejrzały i miękki bardzo trudno oprawić i często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki. Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy.
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do ¾ jego wysokości.

2

Kompot agrestowy na zimę
Owoce wystarczy zalać goracym syropem z wody, cukru i kwasku cytrynowego.

Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy.

3

Kompot agrestowy na zimę
Słoiki stdzimy wieczkiem do dołu, dzieki czemu dobrez się zassają.

Gorącym syropem zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Słoiki powinny się same „zassać”. Jeśli wieczko jest jednak wypukłe powinniśmy taki słoik pasteryzować na sucho w piekarniku przez około 25 minut w 100 stopniach C lub tradycyjnie na mokro.


Tagi:

agrest owoce