migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Kompot wiśniowy w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Znowu trochę smakołyków na zimę. Tym razem pyszny kompocik wiśniowy. Wisienki z kompociku można wydrylować i wykorzystać do ciasta.

Kompot wiśniowy w słoikach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot wiśniowy w słoikach

 

  • 3 kg wiśni
  • cukier, po 2 czupate łyzki na słoik 0,5 l
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowy w słoikach
Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę. Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,5 l. Owoców nakładamy tak do wysokości szyjki z gwintem.

Potem wiśnie zalać przefiltrowaną zimną, tylko tyle aby przykryła wiśnie. Do każdego słoiczka wsypać po 2 czubate łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić.

Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania.

Z tej ilości wiśni wyszło mi 9 słoiczków 0,5 l.
Kompot wiśniowy w słoikach
Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę.
Kompot wiśniowy w słoikach
Potem wiśnie zalać przefiltrowaną zimną, tylko tyle aby przykryła wiśnie. Do każdego słoiczka wsypać po 2 czubate łyżki cukru.
Kompot wiśniowy w słoikach
Słoiki dobrze zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzowac 15-20 minut od zagotowania.