kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kompot wiśniowy z nutką cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli kompot to na pewno wiśniowy, a jeśli wiśniowy to na pewno z cytrynką. Polecam schłodzony z lodem na upalne dni.

Kompot wiśniowy z nutką cytryny

Składniki:

Kompot wiśniowy z nutką cytryny

 

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • pól cytryny
  • 1,25l wody
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowy z nutką cytryny
Wiśnie myjemy i drylujemy. Wydrylowane owoce razem z cytryną pokrojoną w plasterki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Dosładzamy cukrem wg. uznania. (lub miodem, cukrem trzcinowym, stewią). Przecedzamy i wlewamy do dzbanka. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.