Sposób przygotowania:
Kompot z agrestu.
Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.Agrest (może być lekko niedojrzały) oczyścić i opłukać, nakłuć wykałaczką i układać w słoikach bardzo ściśle.Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,33 l i wyszło mi 12 sztuk.Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (ok.2 cm ).Słoiki pasteryzować ok.10 minut , wyjąć, sprawdzić, czy są dobrze dokręcone i ustawić do góry dnem do wystygnięcia. Wystudzone kilka razy potrząsać.Przechowywać w chłodnej piwniczce.
luna
msewka
Fakt , agrset z własnego ogródka.U mnie kompoty słabo schodzą, ale szkoda zmarnować owoce, więc zimą do obiadu będą kompoty.
zewa
Ewcia owoce z kompotu agrestowego możesz użyć do kurczaka w sosie na słodko kwaśno. Pycha.
msewka