msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kompot z agrestu.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wykorzystujmy owoce sezonowe, przerabiajmy na zimowe zapasy.

Kompot z agrestu.

Składniki:

Kompot z agrestu.

 

  • 2 kg agrestu czerwonego,
  • 80 dag cukru,
  • 6 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Kompot z agrestu.
Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.Agrest (może być lekko niedojrzały) oczyścić i opłukać, nakłuć wykałaczką i układać w słoikach bardzo ściśle.Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,33 l i wyszło mi 12 sztuk.Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (ok.2 cm ).Słoiki pasteryzować ok.10 minut , wyjąć, sprawdzić, czy są dobrze dokręcone i ustawić do góry dnem do wystygnięcia. Wystudzone kilka razy potrząsać.Przechowywać w chłodnej piwniczce.

Tagi:

agrestu kompot