Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kompot z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kompot idealny na zimę - polecam

Kompot z czereśni

Składniki:

Kompot z czereśni

 

  • 1 kg czereśni
  • 3-4 łyżki na słoik cukru
  • przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Kompot z czereśni
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Czereśnie płuczemy, w zimnej wodzie, wyciągamy do miski by odciekły, wkładamy do słoików i zasypujemy cukrem kryształowym - około 3-4 łyżki na słoik, następnie zalewamy przegotowaną wodą i zakręcamy słoiki, zagotować w kąpieli wodnej. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut od momentu wrzenia wody. Gdy kompot ostygnie, wyjąć słoiki z garnka, ustawić w chłodnym, ciemnym miejscu.