Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kompot z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki kompot robię każdego roku na zimę. Uwielbiam w czasie, gdy za oknem pada śnieg delektować się smakiem porzeczek :)

Kompot z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z czerwonej porzeczki

 

  • 3 kg porzeczki czerwonej
  • 2 łyżki cukru na słoik 0,5 l
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot z czerwonej porzeczki
Porzeczki odszypułkowujemy, następnie myjemy pod zimną wodą. Tak przygotowane porzeczki przekładamy do słoików na 3/4 ich wysokości. Do każdego słoika wsypujemy cukier i zalewamy przegotowaną wodą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez kilka minut. Odstawiamy je na noc do góry dnem.* jeśli mamy bardzo kwaśne porzeczki, wówczas możemy dodać więcej cukru.
Kompot z czerwonej porzeczki
Przygotowanie porzeczek- odszypułkowanie i płukanie.
Kompot z czerwonej porzeczki
Wypełnianie słoików porzeczkami do 3/4 wysokości.
Kompot z czerwonej porzeczki
Porzeczki zasypujemy cukrem i uzupełniamy słoiki wodą.
Kompot z czerwonej porzeczki
Kompoty pasteryzujemy przez kilka minut.