Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot z gruszek na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny kompot z gruszek. Do picia i deserów

Kompot z gruszek na zimę

Składniki:

Kompot z gruszek na zimę

 

  • 5 kg gruszek
  • cukier
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek na zimę
Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast. Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru. Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy. Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.