Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kompot z gruszek 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki kompot robię co roku, zimą smakuje wspaniale. Gruszki z kompotu można wykorzystać do ciast lub deserów.

Kompot z gruszek 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z gruszek 9

 

  • 4 kg gruszek
  • 1,5 szklanki cukru
  • ok 2,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek 9
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie każdą z nich kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane gruszki przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i dodajemy cukier wedle uważania. Ja dodaję zazwyczaj 2 łyżki. Gruszki zalewamy wodą, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą tak, żeby słoik zakryć do 3/4 wysokości przez kilka minut. Po pasteryzowaniu odstawiamy dnem do góry na kilka godzin. Z syropu robimy kompot, zaś owoce możemy wykorzystać do deserów i ciast.
Kompot z gruszek 9
Gruszki dokładnie myjemy wybierając sprężyste.
Kompot z gruszek 9
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki po wyjęciu gniazd nasiennych.
Kompot z gruszek 9
Owoce przekładamy do słoików, dodajemy cukier i zalewamy wodą.
Kompot z gruszek 9
Kompoty pasteryzujemy w garnku z wodą do 3/4 wysokości.