gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Kompot z jasnych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kompot z jasnych śliwek świetnie smakuje zarówno zimą jak i latem. Moja rodzina bardzo go lubi. Polecam.

Kompot z jasnych śliwek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z jasnych śliwek

 

  • ok.4 kg jasnych śliwek
  • cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot z jasnych śliwek
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół wyciągając pestki. Następnie śliwki układamy w większych - litrowych słoikach (3/4). Wsypujemy po 4 łyżki cukru na słoik. Słoiki ze śliwkami zalewamy wodą i zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut. Po pasteryzacji słoiki odwracamy na kilka godzin wieczkiem na dół.
Kompot z jasnych śliwek
Śliwki układamy w większych słoikach, wsypujemy cukier i zalewamy wodą.

Tagi:

śliwki