monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kompot z polskiego winogrona z kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Poza wspaniałym smakiem tego kompotu urzeka także kolor, jest przepiękny. Moje dziewczynki bardzo szybko wypiły ten pyszny napój, polecam:)

Kompot z polskiego winogrona z kardamonem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot z polskiego winogrona z kardamonem

 

  • 1,2 kg winogrona ( już po obraniu z gałązek)
  • 2-4 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki soku wiśniowego
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Kompot z polskiego winogrona z kardamonem
Owoce umyć dokładnie, lekko osuszyć. Przesypać do garnka. Dodać cukier, sok wiśniowy i rozłupane ziarenka kardamonu. Zalać wodą i wstawić na ogień. Zagotować. Gotować do miękkości owoców. Mniej więcej w połowie gotowanie skosztować czy kompot nie jest za kwaśny, jeśli tak dodać jeszcze 2 łyżki cukru i gotować dalej. Odstawić na 10 minut i następnie przecedzić przez sito aby pestki nie wpadły do kompotu. Smacznego!
Kompot z polskiego winogrona z kardamonem
owoce umyć lekko osuszyć i przelożyć do garnka
Kompot z polskiego winogrona z kardamonem
dodać cukier sok wiśniowy oraz kardamon i zalać wodą

Tagi:

winogrona