jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 433]

Ogórki małosolne w butelkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki małosolne można przygotowywać na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Ja przygotowałam w butelkach po mleku z chrzanem, koprem, liściem laurowym ,zielem angielskim i ząbkiem czosnku. Wychodzą po trzech dniach wyśmienite.

Ogórki małosolne w butelkach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki małosolne w butelkach

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne w butelkach
Ogórki gruntowe najlepiej ekologiczne myjemy dokładnie kilka razy zmieniając wodę.

Do butelek po mleku wcześniej umytych na dno wkładamy świeży koper, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i korzeń chrzanu kawałeczek.

Następnie układamy raczej pionowo małe ogórki korniszy. Na wierzch dokładamy jeszcze koper i zalewamy zalewą przygotowaną z wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soli kamiennej. Zakręcamy butelki i odstawiamy na blat na około 3 dni.

Po trzech dniach butelki odgazowywujemy, czyli odkręcamy i wypuszczamy zgromadzony gaz. Można to zrobić kilka razy, dolewamy wody, jeżeli ubyło. Wynosimy do piwnicy.
Ogórki małosolne w bytelkach
Ogórki gruntowe ekologiczne opłukać dokładnie w zimnej wodzie
Ogórki małosolne w bytelkach
Na dno każdej butelki włożyć koper, chrzan,czonek i wkłądać ogórki
Ogórki małosolne w bytelkach
Przygotować zalewę z wody mineralnej niegazowanej z solą kamienną
Ogórki małosolne w bytelkach
Zalewamy wymieszaną wodą niegazowaną z solą kamienną
Ogórki małosolne w bytelkach
Następnie zakręcamy butelki i odstawiamy na blat na trzy dni