Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne w butelkach
Ogórki gruntowe najlepiej ekologiczne myjemy dokładnie kilka razy zmieniając wodę.
Do butelek po mleku wcześniej umytych na dno wkładamy świeży koper, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i korzeń chrzanu kawałeczek.
Następnie układamy raczej pionowo małe ogórki korniszy. Na wierzch dokładamy jeszcze koper i zalewamy zalewą przygotowaną z wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soli kamiennej. Zakręcamy butelki i odstawiamy na blat na około 3 dni.
Po trzech dniach butelki odgazowywujemy, czyli odkręcamy i wypuszczamy zgromadzony gaz. Można to zrobić kilka razy, dolewamy wody, jeżeli ubyło. Wynosimy do piwnicy.
Do butelek po mleku wcześniej umytych na dno wkładamy świeży koper, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i korzeń chrzanu kawałeczek.
Następnie układamy raczej pionowo małe ogórki korniszy. Na wierzch dokładamy jeszcze koper i zalewamy zalewą przygotowaną z wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soli kamiennej. Zakręcamy butelki i odstawiamy na blat na około 3 dni.
Po trzech dniach butelki odgazowywujemy, czyli odkręcamy i wypuszczamy zgromadzony gaz. Można to zrobić kilka razy, dolewamy wody, jeżeli ubyło. Wynosimy do piwnicy.
ankap6