BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Papryka konserwowa na szybko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam paprykę czerwoną konserwową ,którą zrobiłam bo dostałam od znajomej około 2 kg, Cóż było robić? Wyszła oto papryka konserwowa którą wykorzystałam na moje urodziny. Papryka palce lizać.

Papryka konserwowa na szybko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka konserwowa na szybko

 

  • papryka około 2 kg,
  • cebula 2 szt,
  • gorczyca 1/2 łyżeczki na 1 słoik 500 ml,
  • ziele angielskie 3 ziarenka na 1 słoik 500 ml,
  • liście laurowe 1 liść na 1 słoik 500 ml,
  • Składniki na zalewę;
  • woda 5 szkl,
  • ocet 10 % 1 szkl,
  • cukier około 5 - 6 łyżek,( najlepiej według uznania),
  • sól 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa na szybko
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, płuczemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Paprykę zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soli i doprowadzamy do zagotowania.

Gotujemy od 3 - 5 minut, odcedzamy na sitku.

Paprykę układamy w wymytych, czystych słoikach dodajemy gorczycę, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojoną cebulę.

Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i obracamy do góry dnem.

Po dwóch dniach papryka gotowa do spożycia.

Przygotować zalewę;

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do zagotowania i gotujemy kilka minut,zdejmujemy z ognia.
Papryka konserwowa na szybko
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych ,płuczemy, gotujemy 3 - 5 minut odcedzamy
Papryka konserwowa na szybko
Przygotowujemy zalewę , wszystkie składniki zagotować
Papryka konserwowa na szybko
Cebulę obrac a następnie pokroić w piórka