Sposób przygotowania:
Kompot z truskawek z dodatkiem borówek
Truskawki opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pozostawić chwilę w wodzie ale nie za długo, przemieszać i przebrać, odlać wodę.
Obrać z szypułek i osączyć na sicie lub ułożyć na talerzu. Władać do czystych słoików truskawki i na wierzch dokładać po łyżce borówek amerykańskich do koloru.
Wodę z cukrem zagotować i ostudzić, chłodną zalewać owoce w słoikach. Wstawić do dużego garnka i pasteryzować około 15 minut. Wyjąć o odwrócić do góry dnem.
Wynieść do piwnicy na przechowanie.
Obrać z szypułek i osączyć na sicie lub ułożyć na talerzu. Władać do czystych słoików truskawki i na wierzch dokładać po łyżce borówek amerykańskich do koloru.
Wodę z cukrem zagotować i ostudzić, chłodną zalewać owoce w słoikach. Wstawić do dużego garnka i pasteryzować około 15 minut. Wyjąć o odwrócić do góry dnem.
Wynieść do piwnicy na przechowanie.