jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Kompot z truskawek z dodatkiem borówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie zapasy kompotów z truskawkami warto przygotować na zimę. Są bez konserwantów i o wiele lepsze niż kupne.

Kompot z truskawek z dodatkiem borówek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kompot z truskawek z dodatkiem borówek

 

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek z dodatkiem borówek
Truskawki opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pozostawić chwilę w wodzie ale nie za długo, przemieszać i przebrać, odlać wodę.

Obrać z szypułek i osączyć na sicie lub ułożyć na talerzu. Władać do czystych słoików truskawki i na wierzch dokładać po łyżce borówek amerykańskich do koloru.

Wodę z cukrem zagotować i ostudzić, chłodną zalewać owoce w słoikach. Wstawić do dużego garnka i pasteryzować około 15 minut. Wyjąć o odwrócić do góry dnem.

Wynieść do piwnicy na przechowanie.
Kompot z truskawek z dodatkiem borówek
Truskawki umyć dokładnie pod bierzącą wodą
Kompot z truskawek z dodatkiem borówek
Zalane przemieszać i przebrać ale nie trzymać w wodzie długo
Kompot z truskawek z dodatkiem borówek
Truskawki obrać z szypułek i osuszyć na siecie lub talerzu
Kompot z truskawek z dodatkiem borówek
Zagotowac wodę z cukrem i odrobiną soku z cytryny , zalewać powkładane owoce
Kompot z truskawek z dodatkiem borówek
Zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka i pastreyzować