jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 436]

Dżem z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dżem z czereśni do naleśników lub deserów. Miałam dużo czereśni więc postanowiłam wykorzystać na przygotowanie dżemu.

Dżem z czereśni Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Dżem z czereśni

 

  • czereśnie czerwone 1 kg
  • cukier kryształ 350 g
  • żelfix 3:1 1 szt.
  • kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki dla wzbogacenia smaku

Sposób przygotowania:

Dżem z czereśni
Czereśnie opłukać i oberwać ogonki, następnie wydrylować drylownicą do czereśni. Przełożyć do garnka i zmiksować drobniej, wsypać do tego żelfix. Wymieszać dokładnie i zagotować ciągle mieszając.

Następnie wsypać 350 g cukru kryształu, ponownie wymieszać i gotować około 3 minuty. Zestawić z gazu i wymieszać do zaniku piany. Gorący dżem przelewać do czystych słoiczków i zakręcać.

Pasteryzować około 5-6 minut i odwrócić do góry dnem.
Dżem z czereśni
czereśni opłukać i obrać z ogonków jeżeli jeszcze zostały
Dżem z czereśni
Czereśnie umyte wydrylować drylownicą do czereśni
Dżem z czereśni
Zmiksować czereśnie blenderem lub malakserem
Dżem z czereśni
Wsypać żelfix i dokładnie wymieszać i zagotować
Dżem z czereśni
Następnie wsypać odmierzony cukier i wymieszać, gotować 2 minuty
Dżem z czereśni
Wlewać gorący dżem do słoiczków wypażonych i pasteryzować około 5 minut