Sposób przygotowania:
Dżem z czereśni
Czereśnie opłukać i oberwać ogonki, następnie wydrylować drylownicą do czereśni. Przełożyć do garnka i zmiksować drobniej, wsypać do tego żelfix. Wymieszać dokładnie i zagotować ciągle mieszając.
Następnie wsypać 350 g cukru kryształu, ponownie wymieszać i gotować około 3 minuty. Zestawić z gazu i wymieszać do zaniku piany. Gorący dżem przelewać do czystych słoiczków i zakręcać.
Pasteryzować około 5-6 minut i odwrócić do góry dnem.
Następnie wsypać 350 g cukru kryształu, ponownie wymieszać i gotować około 3 minuty. Zestawić z gazu i wymieszać do zaniku piany. Gorący dżem przelewać do czystych słoiczków i zakręcać.
Pasteryzować około 5-6 minut i odwrócić do góry dnem.