WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 929]

Dżem z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżem z czereśni z dodatkiem soku z cytryny i cukru, bez substancji żelujących. Doskonały dodatek na zimę do naleśników, kanapek, placków itp.

Dżem z czereśni

Składniki:

Dżem z czereśni

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czereśni

ETAP 1:

Słoiki w których ma stać dżem należy dokładnie umyć i wyparzyć. Czereśnie umyć i wypestkować ręcznie lub używając drylownicy.

Wydrylowane czereśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin aż czereśnie puszczą sok.

Następnie dolać sok z cytryny, ustawić garnek na gazie i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści a czereśnie się zagęszczą.

Gęsty ugotowany dżem przelać do słoików i zakręcić. Słoiki z dżemem odstawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do ostygnięcia.

Przestudzone słoiki odwrócić do normalnej pozycji o odstawić w chłodne ciemne miejsce.